Ballarat House / Eldridge Anderson Architects

first_img Ballarat House / Eldridge Anderson Architects Area:  200 m² Year Completion year of this architecture project 2018 Australia “COPY” “COPY” Save this picture!© Derek Swalwell+ 19Curated by Paula Pintos Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/936799/ballarat-house-eldridge-anderson-architects Clipboard CopyHouses•Ballarat, Australia Houses Year: center_img Projects CopyAbout this officeEldridge Anderson ArchitectsOfficeFollow#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesBallaratOn FacebookAustraliaPublished on April 05, 2020Cite: “Ballarat House / Eldridge Anderson Architects” 05 Apr 2020. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogBathroom AccessorieshansgroheBath & Shower ThermostatsGlass3MGlass Finish – FASARA™ NaturalPartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Mirage®WindowsVitrocsaSliding Window – Mosquito NetSinksBradley Corporation USASinks – Verge LVG-SeriesMetal PanelsTrimoQbiss One in Equinix Data CentreSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – Q-ClassMetal PanelsLongboard®Aluminum Battens – Link & Lock – 4″Sports ApplicationsPunto DesignPunto Fit in Ekaterinburg Public SpaceWoodBlumer LehmannFree Form Structures for Wood ProjectsKnobsKarcher DesignDoor Knob K390 (50)TablesVitsœ621 Side TableMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Manufacturers: AutoDesk, Austral Bricks, CDK stone, Cemintel, Frencham CypressArchitect In Charge:Scott Eldridge, Jeremy AndersonEngineering:P.J. Yttrup & AssociatesCity:BallaratCountry:AustraliaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Derek SwalwellText description provided by the architects. The site for the Ballarat House is set within a suburban golfing estate on the western fringe of Ballarat. Surrounded largely by an array of ‘off the plan’ project homes, this project seeks to explore the possibilities of these similar constraints whilst offering a conscious and composed architectural contribution. Save this picture!© Derek SwalwellSave this picture!SectionsSave this picture!© Derek SwalwellThe project was commissioned by Jeremy’s parents soon after the subdivision had been established, and at this time the site was essentially a vast field. It was free from the surrounding developments, and provided little contextual information by way of significant features, vegetation or buildings. The brief called for a comfortable house for a couple late in their working careers and to also accommodate short stays from their adult children and friends. It was important to create a space where the occupants could enjoy the summer warmth, as well as remaining at ease during the cold Ballarat winters. A low maintenance house with a generous garden space, and to be achieved within quite a modest budget. Save this picture!© Derek SwalwellThe plan was developed to allow a degree of internal flexibility, grouping the living spaces the permanent residents required for daily life toward the rear of the site, taking advantage of the north sun and opening onto the back yard. One first encounters the refined folded steel gutter, and transitions along the entry deck as the project unfolds toward the rear. The wide entry hallway extends through the middle of the plan, lined with timber and pitching in height toward the living spaces. A welcoming and generous gesture given to the modest footprint of the house. The ceiling continues to rake to the north and enhances the humble scale of the entry up into the generous living volume, whilst allowing sunlight deep onto the concrete slab through winter (regularly achieving 25c+ without heating in winter). Large sections of double glazing divided on the structural grid provide the northern enclosure, and the living spaces extend out to a deck, slightly sunken and surrounded by garden creating a private retreat. Save this picture!© Derek SwalwellSave this picture!© Derek SwalwellThe material palette is consciously restrained, cypress cladding extends from the external elevation along the length of the hallway wrapping the garage and utility space and acting as an orientation device. The plywood joinery of the kitchen and living space adds warmth and softness to the burnished slab and blockwork. The interplay of marble and concrete block in the kitchen reflect the durability and refinement of the broader scheme. Externally the robust blockwork on the east and west reflect the internal profile and are extruded past the north and south face of the building, providing depth to these facades. Offset against the heavy blade walls, the roof canopy is simple and refined as it tapers to a point, and allows the folded steel gutter to cut a sharp silhouette against the undulating roof forms of the adjoining buildings.Save this picture!© Derek SwalwellThe timber beams set the discipline of the structural grid, and gently extend to a taper at both ends to externally express themselves and provide continuity and clarity to the simple overall pitch of the project. The Ballarat House seeks to compose itself through the conscious restraint of a few key gestures alongside a refined handling of an otherwise robust palette. It seeks to contribute an optimistic and disciplined possibility for the suburban estate.Save this picture!© Derek SwalwellProject gallerySee allShow lessOffice of Waterworks Gangseo / LIFE Architects + Rohe ArchitectsSelected ProjectsJIKKA / Issei SumaSelected Projects Share ArchDaily Photographs:  Derek Swalwell Manufacturers Brands with products used in this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/936799/ballarat-house-eldridge-anderson-architects Clipboard Photographs Ballarat House / Eldridge Anderson ArchitectsSave this projectSaveBallarat House / Eldridge Anderson Architects Architects: Eldridge Anderson Architects Area Area of this architecture projectlast_img read more